سرمایهگذاری زیاد صندوقهای ESG اروپایی در سوختهای فسیلی
کارشناسان پیشنهاد میدهند که مقررات SFDR تغییر کند، زیرا این مقررات هیچ قانون خاصی برای حذف سوختهای فسیلی به منظور جلوگیری از گرین واشینگ ندارند.
برای مقابله با «گرین واشینگ» (greenwashing)، کمیسیون اروپا در حال بررسی طرحی برای بازبینی دقیق صندوقهای ESG تا اواخر ۲۰۲۵ است. شرکتهای بزرگ نفتی، از جمله TotalEnergies، Shell، ExxonMobil، Chevron،Eni وBP، همچنان پروژههای سوخت فسیلی خود را بدون هیچ مانعی گسترش میدهند. حدود دو سوم از صندوقهای ESG (9،420 صندوق) تحت نظارت قوانین ESMA قرار ندارند. کارشناسان پیشنهاد میدهند که مقررات SFDR تغییر کند، زیرا این مقررات هیچ قانون خاصی برای حذف سوختهای فسیلی به منظور جلوگیری از گرین واشینگ ندارند. گرین واشینگ در اروپا رایج است و طبق تحقیقات جدید سازمانهای غیردولتی Urgewald و Facing Finance، بیش از ۴۷۹۲ صندوق ESG در شرکتهایی سرمایهگذاری کردهاند که در حال گسترش پروژههای سوخت فسیلی خود هستند. این صندوقها که به صندوقهای ماده ۸ و ماده ۹ نیز معروف هستند، قرار است به سرمایهگذاریهای پایدار تشویق کنند. تحقیق فوق بیش از 14،000 صندوق را پوشش داده و به سوءاستفاده گسترده آنها پی برده است. بیش از 4،792 صندوق با سرمایهگذاری ۱۲۳ میلیارد یورو، در توسعه سوختهای فسیلی استفاده شدهاند. تحقیق نشان میدهد که این شرکتها یا در حال گسترش پروژههای سوخت فسیلی خود هستند یا برنامه مشخص و مناسبی برای متوقف کردن زغالسنگ مطابق با توافق پاریس ندارند. غولهای نفتی—TotalEnergies، Shell، ExxonMobil، Chevron،Eni و BPمبلغ ۲۳.۵ میلیارد یورو جذب سرمایه کردهاند، که تنها TotalEnergies، بزرگترین تولیدکننده نفت و گاز اتحادیه اروپا، ۸.۱ میلیارد یورو از این مبلغ را به خود اختصاص داده است. بسیاری از صندوقهایی که ادعای پایدار بودن دارند، همچنان از گسترش نفت و زغالسنگ حمایت میکنند. بهعنوان مثال، Glencore، یک شرکت زغالسنگ، میلیاردها دلار سرمایه از برخی صندوقها دریافت کرده است.
این موارد از گرین واشینگ مخالف با مفهوم اصلی سرمایهگذاری ESG یا پایدار است و در نتیجه سرمایهگذاران آگاه به محیطزیست را گمراه میکند. کارشناسان میگویند که برای حمایت از پایدار بودن، به قوانین شفاف در مورد صندوقهای ESG نیاز داریم تا سرمایهگذاریهای سوخت فسیلی تحت عنوان مالی سبز طبقهبندی نشوند. اگرچه قوانین جدید معرفیشده توسط سازمان نظارت بر بازارهای مالی اروپا (ESMA) قوانین نامگذاری سختگیرانهتری برای صندوقهای ESG تعریف میکنند، این قوانین تنها به صندوقهایی مربوط میشوند که نامهایی مانند "اثر"، "پایدار" یا "محیطزیست" در آنها وجود دارد. به علاوه، حدود دو سوم از صندوقهای ESG (۹۴۲۰ صندوق) به دلیل عدم استفاده از این اصطلاحات تحت نظارت این قوانین قرار ندارند. بنابراین، در حالی که ۴۴% از صندوقها ممکن است نیاز به فروش سرمایهگذاریهای خود در سوختهای فسیلی یا تغییر نام خود تا مه ۲۰۲۵ داشته باشند، باقیمانده ۵۷% سرمایهگذاریهای خود را به طور ناپایدار ادامه خواهند داد—و این در حالی است که هیچ مجازاتی برای آنها وجود نخواهد داشت.
برای مقابله با این مسئله، کمیسیون اروپا در حال بررسی طرحی برای بازبینی دقیق صندوقهای ESG تا اواخر ۲۰۲۵ است. در حال حاضرSFDR هیچ قانونی برای حذف سوختهای فسیلی ندارد؛ تنها از صندوقها میخواهد که سرمایهگذاریهای خود را افشا کنند.