مهمترین بازار مالی جهان از تعرفههای ترامپ ضربه میخورد
اوراق خزانهداری ایالات متحده هفته گذشته به شدت سقوط کرد؛ امری که بسیاری از فعالان والاستریت را غافلگیر کرد.
اوراق خزانهداری ایالات متحده هفته گذشته به شدت سقوط کرد؛ امری که بسیاری از فعالان والاستریت را غافلگیر کرد. این آشفتگی از بازار سهام آمریکا به بازار اوراق قرضه خزانهداری ۲۸.۶ تریلیون دلاری سرایت کرد، و یکی از اقتصاددانان برجسته والاستریت اعلام کرد که احتمالاً خروج صندوقهای پوشش ریسک (hedge funds) از یک استراتژی محبوب، عامل اصلی این اتفاق بوده است. تورستن اسلاک از شرکت آپولو گفت که واگرایی شدید از استراتژی موسوم به «معامله پایه» (basis trade) به احتمال زیاد باعث جهش ۱۷.۲ واحد پایهای (0.172 درصدی) در بازده اوراق ۱۰ ساله خزانهداری در روز دوشنبه شد. این حرکت به زیان سرمایهگذارانی بود که هفته گذشته برای فرار از نوسانات، به بازار اوراق خزانهداری پناه آورده بودند (بازده اوراق خزانه با قیمت آنها رابطه معکوس دارد)
اسلاک در یادداشتی ایمیلی نوش: «دیروز اتفاقی بسیار غیرمعمول در بازارهای مالی افتاد. نرخ بهره بلندمدت ۲۰ واحد پایه افزایش یافت، در حالی که بازار سهام در حال سقوط بود. یکی از دلایل احتمالی این رشد در نرخها، واگرا شدن معاملات پایه است». به گفته او، اندازه معاملات پایه در بازار اکنون به حدود ۸۰۰ میلیارد دلار رسیده است. بزرگی این معاملات باعث نگرانیهایی درباره احتمال بروز شوکهای غیرمنتظره و اثرات آنها بر سیستم مالی شده است. بازار اوراق خزانهداری اغلب «مهمترین بازار مالی جهان» خوانده میشود؛ زیرا بازده این اوراق در تعیین نرخ بهره بسیاری از وامها، از جمله وام مسکن، نقش حیاتی دارد. اسلاک هشدار داد که هجوم اوراق خزانه به بازار میتواند توانایی بانکها در جذب آنها را تضعیف کرده و موجب اختلال در بازار ریپو (repo) شود؛ بازاری که برای تأمین مالی کوتاهمدت وثیقهدار بین مؤسسات مالی ضروری است.
«معامله پایه» به دنبال کسب سود از تفاوت قیمت بین قراردادهای آتی اوراق خزانهداری و خود اوراق واقعی خزانهداری است. با نزدیک شدن به زمان سررسید قراردادهای آتی، این تفاوت قیمتی کاهش مییابد و به معاملهگران حرفهای فرصت کسب سود از آربیتراژ میدهد. تا به امروز، بازار اوراق خزانهداری از این نوع معاملات سود برده است، چرا که افزایش انتشار اوراق برای تأمین کسری بودجه، تقاضای خارجی را پشت سر گذاشته و صندوقهای پوشش ریسک وارد میدان شدهاند. با این حال، استفاده بالای آنها از اهرم مالی بازار را آسیبپذیرتر کرده است. برخی هشدار دادهاند که اگر برنامه تعرفهای ترامپ منجر به یک «مارپیچ مرگ» در بازار سهام و اوراق شود، پیامدهای بسیار جدی خواهد داشت. بیلال حفیظ، مدیرعامل شرکت پژوهشی MacroHive، گفت: ریاست جمهوری ترامپ ممکن است با مشکلاتی مشابه آنچه نخستوزیر سابق بریتانیا «لیز تراس» را در سال ۲۰۲۲ مجبور به استعفا کرد، روبهرو شود؛ زمانی که یک «مینی بودجه» باعث سقوط شدید اوراق قرضه بریتانیا شد.